آیا توقع نداشتن از کسی یا همون انتظار نداشتن از دیگران برای کمک کردن بهت به معنی بالا بردن عزت نفس هست یا با عزت نفس ارتباطی نداره؟!
خیر، این موضوع به طور مستقیم به معنای بالا رفتن عزت نفس نیست، برای اینکه درک بهتری از این موضوع داشته مطابق سوال خودتان مثالی میزنم تا متوجه بشید. فرض کنید شما حسب علاقه یا ضرورت از کسی درخواست کمک کردید و این شخص به شما پاسخ رد داد، در این حالت به احوال درونی خودتون توجه کنید، اگر به شما برخورد یا ناراحت شدید (حتی ممکنه در بیرون چهره ای از خودتان نشون بدید که انگار ناراحت نشدید) این نشونه اینه که شما عزت نفستون پایینه. اما اگر در مواجهه با چنین شرایطی هیچ تغییر احساس یا افکاری در درون نداشتید شما موفق شدید عزت نفس تون رو ارتقا بدید.
سوالی که شما پرسیدید حتی میتواند برعکس نشان دهنده عزت نفس پایین شما باشد، یعنی شما ممکنه از سر غرور (که نوعی مدافع خودکم بینی های ماست) یا ترس از اینکه نه بشنوید یا طرد بشید اصلا اقدام به حرکت کردن نکنید.
کمک خواستن از دیگران یک ضرورت هست
لطفا توجه داشته باشید که انسان موجود اجتماعی است و طبیعتا برای زندگی نیاز به کمک هم نوع خودش دارد، اینکه شما از بیرون از کسی کمک بگیرید هیچ ایرادی نداره اما اینکه از درون از کمک گرفتن از دیگران خجالت بکشید، بترسید (که نه بشنوید) و یا از واکنش بعد از بیان درخواستتون احساس شرم کنید، رنجش بگیرید، یا احساس ضعف بکنید یا از این دست احساسات این علامت اینست که شما باید روی عزت نفس خودتون کار کنید.
توقع نداشتن از دیگران
اینکه شما در زندگی روزمره تلاش کنید از بقیه توقع نداشته باشید دقیقا یکی از معیارهای سنجش عزت نفس است اما بخاطر داشته باشید این توقع نداشتن مربوط به احوال درونی شماست، یعنی اینکه درخواست کمک نکنید لزوما ناشی از توقع نداشتن شما نیست! توقع نداشتن در این سوال شما یعنی اینکه من درخواست کمک میکنم و اگر «نه» هم شنیدم بهم نمیریزم و ناراحت نمیشم چون از ابتدا توقعی برای کمک نداشتم!
تقویت عزت نفس یک فرآیند مادام العمره!
نکته دیگری که شما باید بدونید اینه که چنانچه در این موقعیت قرار گرفتید و در مواجهه با جواب «نه» دچار رنجش، حس حقارت و یا ترس شدید هیچ ایرادی نداره! و شما نباید انتظار داشته باشید که عزت نفس شما یک شبه افزایش پیدا کنه، بلکه باید بارها و بارها در موقعیت قرار بگیرید و احساسات تاریک را تجربه کنید و سپس از طریق نوشتن و تحلیل آن و رها کردنش عزت نفس شما ارتقا پیدا میکنید. یعنی شما هیچوقت نباید از ترسیدن و رنجیدن واهمه داشته باشید چرا که زندگی یک فرآیند هست که تا روزی که زنده اید باید با اصول و سبک صحیحی به پیش برید. پس از این لحظه به بعد قاعده کلی اینه که شما اقدام و عمل میکنید و سپس احساسات بدی که در شما رخ داده رو درمان میکنید.
استفاده از تکنیک مواجهه ذهنی
اگر شما از اینکه از بقیه «نه» بشنوید میترسید، یکی از تکنیک هایی که میتونه به شدت به شما کمک بکنه استفاده از مواجهه ذهنی است، یعنی پیش از اینکه درخواست کمک خودتون رو مطرح کنید توی ذهنتون در حالت مراقبه چند دقیقه ای رو تخصیص بدید به تصویرسازی این پدیده که شما رفتید درخواست کمک کردید اما نه شنیده اید، این تصویر رو حسابی توی ذهنتون بازی کنید باهاش تا ذهن شما از قبل اماده باشه و واکنش هاتون کنترل شده تر باشه. یادتون باشه این احساسات شما در ضمیرناخوداگاه شما شکل گرفته و اینکه شما همچین چالش هایی رو تجربه میکنید به معنی ضعیف بودن شما نیست درست برعکس به معنای اینه که شما در فرایند خودسازی قرار دارید!
همچنین اگر توانایی مدیریت ذهنتون رو ندارید و مدام افکار و احساسات تاریک و ترسناک و تلخ سراغتون میاد و شما رو دچار اشتغال فکری میکنه به شما پیشنهاد میدیم توی دوره «منِ قدرتمند» ثبت نام کنید، این دوره به شما کمک میکنه قدرت کنترل ذهنتون رو پیدا کنید و از شر افکار تاریک و خودمشغولی رها شید، برای کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.
نحوه جبران کمک دیگران
نکته دیگری که در این سوال به ذهنم میرسه و لازم میدونم شما هم در جریانش باشید اینه که اگر کسی به شما کمک کرد لزوما هیچ دِین خاصی بر گردن شما نداره! در بسیاری از موارد پیش میاد که شما یک واحد کمک دریافت میکنید و از سر همین یک واحد مجبور هستید ۱۰ واحد کمک بدهید آن هم در شرایطی که اصلا شاید مساعد برای کمک کردن نباشید. مثلا چون یک مرتبه از فلان کسک پول قرض گرفتید حالا که او قرض میخواهد توی رودروایسی به او پول بدهید با وجود اینکه شما خودتون به اون پول نیاز دارید. شما باید یاد بگیرید که مرام و مسلک دنیا بده و بستونه، شما امروز از کسی قرض گرفتید فردا هم ناخوداگاه به کس دیگری قرض میدهید که لزومی ندارد دقیقا همان شخص باشد! به زبان ساده تر یعنی شما باید «نه» گفتن راحت رو در پاسخ به کمک هایی که دریافت کردید (البته چنانچه واقعا موقعیتش رو ندارید) یاد بگیرید. و از اینکه اون فرد ممکنه ناراحت شه یا اینکه ممکنه سری بعدی که کمک خواستید دیگه کمکتون نکنه یا مثلا پشت سرتون صحبت کنه نترسید. این معنای دقیق عزت نفس هست. اگر در تعامل با دیگران دچار مشکل از جمله وابستگی، ترس، خجالت و … هستید پیشنهاد میکنیم که حتما در دوره «منِ قدرتمند» ثبت نام کنید، این دوره به طرز موثری به شما کمک میکنه که روابط تون رو با ادما اصلاح کنید و دیگه تحت تاثیر اون ها نباشید، برای اطلاع بیشتر و تکمیل ثبت نام اینجا کلیک کنید.
تمرین رایگان بخشی
رایگان بخشی به انجام فعالیت هایی میگویند که شما صرفا با نیت کمک به انسان های دیگر انجام بدید و آن هم بدون هیچ توقع برگشتی. از ویژگی های اصلی رایگان بخشی میتوان به این موضوع اشاره کرد که شما این فعالیت رو بخشی از وظیفه انسانی، اخلاقی و اجتماعی خودتون بدونید و نه اینکه اصطلاحا از سر شکم سیری انجام بدید. شما باید به این درک برسید که شما بار مسئولیت هم نوعانتون هم بر عهده دارید و باید دغدغه مندی خودتون رو افزایش بدید. انجام دادن روتین و مدام رایگان بخشی میتونه عزت نفس شما رو به شدت افزایش بده و شهامت و قدرت روحی شما رو تقویت کنه.
به عنوان چند مثال میتوانید شکلات و تنقلات تهیه کنید و به سر چهارراه ها بروید وآن ها را بین بچه های کار تقسیم کنید (نه اینکه اگر گذرتون افتاد، بلکه برید با هدف انجام اینکار)، فعالیت داوطلبانه در بهزیستی انجام بدید، برای رفتگران شهرداری غذا (حتی شده یک لقمه نون و پنیر) اماده کنید و صبح های زود براشون ببرید، گل بخرید و برید خونه سالمندان باهاشون صحبت کنید و بهشون عشق بدید. بهترین کاری که میتونید انجام بدید اینه که این فرایند رو تبدیل کنید به یک روتین زندگی
پیشنهاد پایانی
اگر واقعا از کمبود عزت نفس و یا به تعریف اصطلاحی از کمبود اعتماد به نفش رنج میبرید و میخواید اصطلاحش کنید پیشنهاد ما به شما ثبت نام در دوره «منِ قدرتمند» هست. شما توی این دوره یاد میگیرید که قدرت شخصیتی و درونی خودتون رو تقویت کنید و عزت نفس خودتون رو ارتقا بدید، برای کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.
سلام مطالب خیلی مفیدهست اما من نمیتونم همزمان هم آموزشهای نخبگان 1ونخبگان 2 راببینم وهم درآموزش منِ قدرتمندشرکت کنم
(دوست گرامی دانشجویانی نخبگان 1 نیازی به ثبت نام در دوره منِ قدرتمند ندارند – با سپاس تیم پشتیبانی)
عالی بود، کلی سوالات من پاسخ داده شد
سلام
خیلی ممنونم از مطالبی که قرار می دهید و خیلی مفید است.